26 mai 2010

Amenajarea peretilor

Exista o multitudine de posibilitati pentru amenajarea peretilor, incepand de la diversitatea de idei cu privire la culori, tapete, wallsticker, pana la adevarate opere de arta care impodopesc foarte frumos peretii. InCasa va propune in cele ce urmeaza modalitati interesante, idei inovatoare si mici trucuri in vederea infrumusetarii locuintei dvs.

Culorile peretilor
Culorile peretilor determina in mare masura efectul asupra membrilor familiei si atmosfera unei incaperi si au capacitatea de a "masca" anumite defecte ale acesteia sau chiar a le infrumuseta. De aceea alegerea nuantelor potrivite trebuie gandita foarte bine. Pentru a lua o decizie corecta in aceasta privinta exista cateva reguli de baza.
Pentru incaperile cu putina lumina albul si alte culori foarte deschise se potrivesc cel mai bine. Din punct de vedere optic incaperea devine mai mare, mai inacapatoare, dar si mai primitoare. Albul reprezinta si o baza foarte buna pe care pot fi atasate alte materiale sau care constituie un fundal potrivit pentru alte culori. Cine nu este adeptul acestei culori neutre, atunci poate opta pentru tonurile calde de pamant sau altele pastelate.



Culorile tari pot reda un efect de micsorare a spatiului, insa in acelasi timp, pot avea un efect de relaxare, de confort, de intimitate. De multe ori avem senzatia de apasare, de sufocare daca toti peretii sunt vopsiti intr-o singura culoare. De exemplu rosul poate avea un efect pozitiv si poate "imprastia" buna-dispozitie numai daca zugravim un singur perete.


Foarte mare atentie si la nuantele pe care le alegem! De exemplu un galben cald poate aduce soarele in incapere, insa o nuanta de galben spre verzui poate "transforma" camera in holul unui spital sau al unei institutii publice!
De multe ori culoarea gri este subapreciata si data la o parte, insa anumite nuante ale acesteia sunt neutre, elegante si constituie un fundal extraordinar pentru diferite accesorii (tablouri sau mobila).

Culori mate sau lucioase?
Pentru rezultatul final este foarte important daca folosim culori mate, satinate sau foarte lucioase. Pentru usi, ferestre, diferite rame sau praguri se potrivesc foarte bine colorile foarte lucioase deoarece acestea reflecta lumina intr-un mod spectaculos. Culorile mate se potrivesc in schimb mai mult pentru pereti, pentru ca, daca ar fi sa folositi lucioase, acestea devin foarte "agresive" si "obositoare" din punct de vedere optic.

Trucuri utile
Puteti realiza amestecul de culori pentru obtinerea nuantei dorite chiar in magazinul de specialitate. Pe langa acest lucru puteti lua de aici si mostre, diagrama de culori, pe care sa o examinati cu atentie acasa si sa faceti cea mai buna alegere. Atentie, insa, chiar daca va place o anumita culoare, trebuie sa va ganditi daca se potriveste pe o portiune mare, pe un perete intreg sau pe toata suprafata incaperii. De asemenea, trebuie sa examinati diagrama atat la lumina zilei cat si la cea artificiala.
Daca predomina antichitatile la dvs. in casa, atunci este indicat sa optati pentru culorile pastelate. Mobilierul modern se potriveste cu nuantele contrastante.
Tablourile asezate pe pereti puternic colorati, "tempereaza" nuanta si, din punct de vedere optic, par mai putin dominanti. In general regula de baza este: micile trucuri produc efecte mari!

Sabloanele
Printre altele exista posibilitatea de a zugravi pe perete cu ajutorul sabloanelor modele, motive si ornamente. De la flori imense pana la borduri foarte minimaliste, pentru camera copiilor si baie, se poate gasi aproape orice. In cazul ornamentelor mici este suficient daca folositi un sablon din carton, insa, daca este vorba despre un model de dimensiuni mari, este indicat sa utilizati un sablon din folie sau carton, deoarece aceasta nu absoarbe umezeala.

Vopsele magnetice
O idee extraordinara este folosirea unei vopsele speciale, care contine particule magnetice, pe un perete simplu si pe care pot fi prinsi ulterior tot felul de magneti colorati. Aceasta vopsea se poate indeparta exact la fel de usor ca vopseaua obisnuita.
O alta idee neobisnuita dar foarte originala ar fi atarnarea pe un perete intreg a unei table pe care sa scriem sau sa desenam diferite lucruri. Acesti pereti sunt foarte utili in special in bucatarie sau pe hol unde pot fi folositi drept "carnetel" de notite.

...


Niciun comentariu: