3 septembrie 2010

Cum alegem si de unde cumparam pardoseala

Pardoseala reprezinta un ansamblu nestructural alcatuit din mai multe straturi, in functie de destinatia spatiului in care este montata si de conditiile specifice ale exploatarii acesteia.
Aceasta ar fi pe scurt definitia pardoselilor conform normativului de proiectare.
 ...
O pardoseala, in general, este alcatuita din planseu (cu rol structural), straturi intermediare ( hidroizolare, termoizolare, etc.) si straturi de uzura (finisajele).
Finisajul unei pardoseli ar trebui sa asigure urmatoarele conditii:
- rezistenta la sarcini dinamice si statice;
- siguranta in exploatare;
- confort termic si acustic;
- sa fie igienice si sa asigure protectia mediului;
- confort tactil si estetic.


Pe langa toate acestea finisaje pardoseala trebuie sa se incadreze intr-o clasa de combustie normata. Si pentru fiecare tip de pardoseala, in parte, trebuie sa existe posibilitatea de reparare sau inlocuire.
...
Exista mai multe moduri de clasificare a pardoselilor insa unul dintre cele mai importante este cel dupa senzatia de cald sau rece pe care o simtim la atingere, astfel exista pardoseli calde (covoare textile, covoare PVC cu suport textil, etc.), pardoseli semicalde (pelicule polimerice - vopsele, covoare PVC - fara suport textile, parchet etc.) si pardoseli reci (gresie, pardoseli din piatra, beton etc.)
O alta clasificare, poate cea mai importanta, este din punct de vedere al materialelor din care sunt facute pardoselile:
- pardoseli turnate, vopsite: cuprind acele pardoseli realizate prin amprentare sau vopsire.
- pardoseli din dale, mozaic: fie ca este vorba de placari din piatra naturala sau artificiala recompusa constituie una dintre modalitatile cele mai atractive de finisare a unei pardoseli. Mozaicul turnat, roman, venetian sau florentin constituie o varianta a pardoselilor din dale.
- pardoseli din placi ceramice (gresie): ofera avantaje legate de rezistenta in timp si intretinere usoara, recomandate pentru spatii cu umiditate ridicata. Caramizile si pavelele ceramice pot si ele fi folosite pentru pardoseli de interior mai ales pentru incaperi cu aspect rustic. Mozaicul - materialul de baza il constituie bucatile ceramice cu forme neregulate, in zilele noastre acestea fiind inlocuite cu elemente de diverse forme din ceramica, sticla, piatra naturala sau artificiala si chiar metal.
- parchet: lemnul si produsele pe baza de materiale lemnoase au constituit intotdeauna o optiune principala in ceea ce priveste alegerea finisajului de pardoseala, indiferent de natura spatiului si de destinatia acestuia. Fie ca este vorba de dusumea, parchet masiv sau stratificat isi gaseste locul atat in constructii rezidentiale cat si in cele comerciale sau spatii de birouri. O varianta care incepe sa fie utilizata este cea a mozaicului din lemn.


- pardoseli laminate (cunoscute si ca parchet laminat): este un produs relativ recent care imita texturi de diverse materiale: lemn, piatra, metal, sticla, plastic.


- pardoseli din pluta: sunt o modalitate usoara de finisare a pardoselilor avand un comportament bun in timp atat la trafic cat si ca stabilitate dimensionala.
- mocheta: o modalitate foarte raspandita de finisare a pardoselilor atat pentru spatii rezidentiale, comerciale cat si pentru spatii industriale conferind intimitate si eleganta.
- covoare PVC: descoperit din greseala in secolul XIX este un material care permite diverse finisaje atat din punct de vedere al culorilor cat si al texturilor, cu o rezistenta deosebita la trafic, un montaj relativ usor si o intretinere usoara au condus la o utilizare a produsului in toate domeniile.
- linoleum-ul: inventat in 1860 si dedicat ca strat de finisaj al pardoselilor in zone cu trafic intens, fiind fabricat din materii prime ecologice, avand o paleta variata de texturi poate fi utilizat atat pe pereti cat si pe pardoseli avand proprietati bacteriostatice, nonalergenice si permitand curatarea eficienta mai ales in spatii cu cerinte ridicate de igiena.
- pardoseli suprainaltate: reprezinta o solutie moderna de rezolvare a pardoselilor in cladiri de birouri sau industriale acolo unde sunt necesare retele majore de alimentare cu curent electric, telefonie, calculatoare etc. Sistemul este compus dintr-o structura de metal de sustinere si panouri de dimensiuni 60x60.

 

 

Niciun comentariu: